31 Temmuz 2008 Perşembe

KÖPEK BAKIMI

Dostunuzun Arabadaki Güvenliği

Sevimli dostlarımızla hayatı paylaşırken, hiç şüphesiz teknolojinin bize sağladığı kolaylıklardan da yararlanmak isteriz. Bebeklerimiz gibi sevip okşadığımız sevimli dostlarımızın, arabanın içerisinde de bir bebekten farksız olduklarını unutmayalım. Gelin, hep beraber dostlarımız için güvenli bir seyahatin sırlarını öğrenelim.

Dostlarımızın arabada güvenliklerini sağlamada ve sahiplerinin de rahat, huzurlu bir şekilde araba kullanabilmelerine, eğitim kadar yardımcı olan ürünler vardır. Bazı markalar, dostlarımızın arabada güvenlikleri için emniyet kemerleri, değişik tasarımlı bağlama kemerleri, araba koltuğu kılıfları ve bagaj ızgaraları gibi ürünler piyasaya sürmektedirler.

Bu ürünler içerisinde yer alan, arka koltuğunuza kolaylıkla monte edebileceğiniz evcil hayvan emniyet kemeri sayesinde, sevimli dostunuzla güvenli bir şekilde yolculuğa çıkabilirsiniz. Göğüs tasması şeklinde olan emniyet kemerinin iki ucu, dostunuz içine yerleştirildikten sonra arka koltuğa bağlanıyor. Bu emniyet kemeri, hem dostunuzu sıkmayacak kadar rahat hem de onun arabada savrulmasını önleyecek kadar sıkı ve korunaklı.

Bir diğer araba ürünü; arka koltuk ile ön koltuk arasına gerilen fileler. Bu fileler sayesinde, araba kullanırken dostunuzun zamansız sevgi gösterilerinden korunabilir, olası kazaları daha yaşanmadan önleyebilirsiniz. Arabada canı sıkılan dostunuz, ön koltukta sevgili sahibini görünce onun kucağına çıkmak ya da kulağını yalamak isteyebilir. O anda, trafikte onunla mücadele etmektense, bu filelerden bir tane edinmek çok yararlı.

Yine bu ürünler arasında, aynı mantıkla bagajı açık araba modelleri için yapılmış, bagajla arka koltuk arasındaki geçişi engelleyen, koruyucu demirler bulmakta mümkün. Bu ürünler sayesinde, hem siz araba kullanırken, dostunuz arabanızın bıraktığınız bölgesinde kalmaya devam eder hem de olası bir kaza anında, savrulup camdan çıkma olasılığını ortadan kaldırmış olursunuz.

Bu ürünler haricinde, arabanızda köpeğinize ve kendinize daha konforlu bir ortam yaratabilmeniz için tasarlanmış ürünler de bulmak mümkün. Örneğin; arabanızın arka koltuğu boyunca ve ön koltuk arkalarını da kaplayacak şekilde takacağınız, cepleri olan bir koruyucu kılıf sayesinde, hem arabanız tertemiz kalacak, hem dostunuzun tasma ve oyuncaklarını koyacak bir yeriniz olacak, hem de sevimli dostunuz hijyenik, yumuşacık kılıfın üzerinde keyif çatabilecek.

Bu ürünler, olası kaza durumlarında tıpkı insanlarda olduğu gibi, dostlarımızın da can güvenlikleri için oldukça önemlidirler. Bu ürünleri pet shoplardan temin edebilirsiniz.

Bu ürünler ile dostunuzla araba seyahatleri çok güvenli olsa da dostunuza, arabada komutlara itaat etmesini de öğretmelisiniz. Arabada köpeğinizle birlikte oturun ve ona “otur ve öyle kal” komutunu öğretin. Direksiyonun başına geçmeden önce, ilginiz bölünmeden mümkün olduğu kadar çok kez dostunuza pratik yaptırın, çünkü sözünüzü dinlemeyi öğrenmesi gerek! Bu eğitim için de gerçekten yola çıkmadan önce, dostunuzla ıssız yollarda deneme sürüşü yapın. Köpeğiniz tamamen sözünüzü dinlemeden, asla onunla birlikte kalabalık trafiğe çıkmayın.

Dostunuza gerekli eğitimi verdiğinizde, artık rahat ve mutlu bir şekilde onunla araba keyfi çatabilirsiniz.

Köpeklerin arabada kötü davranışlar sergilemesinin hiçbir nedeni olamaz. Unutmayın ki, evde ya da parkta bu komutları bilen bir köpeğe bile, araba ortamında tekrar bu eğitimi vermeniz gerekir.

Köpeğinize arabada kalma eğitimi verseniz ve onunla arabada sorunsuz yolculuklar yaşasanız bile, onu arabada asla tek başına bırakıp gitmemelisiniz. Özellikle sıcak, bunaltıcı ve soğuk havalarda, araba ortamı köpek ölümlerine sebep olabilmektedir. Avrupa’da bir köpeği arabada bırakmak, hayvan hakları kanunlarınca cezaya tabidir.

Sevimli dostunuzla beraber keyifli sürüşler!

Meltem UÇAR

Hiç yorum yok: