2 Eylül 2008 Salı

KÖPEK DAVRANIŞLARI

Muhafızlık ve Savunma İçgüdüsüKöpek, bakmakla görevli olduğu koyunu koruma içgüdüsüne sahiptir. Ve kendisini koyunlardan sorumlu hisseder. Aynı şekilde evi, eşyaları ve efendisini de korur.

Eski Yunan’da, muhtemelen Molossus soyundan gelen bazı köpekler, kutsal yerlerin korunması için seçilirlerdi. Plutarch, bir köpeğin Afrodit Mabedini soyan hırsızı 21 mil kadar izlediğini ve yakaladığını anlatır. Eve bir yabancının girmesi ve sahibinin eşyalarına el uzatması halinde, tepki göstermesine yol açacak o eski içgüdüye sahip olmayan köpek yoktur. En küçük terrier bile hırlayarak ve havlayarak kendi varlığını nasıl duyuracağını bilir.

Bütün bekçi köpeklerinin babası, iri gövdeli, saldırgan içgüdülere sahip, Molossus idi. Ne var ki, modern bekçi köpeği, esas olarak uzman cinslerden etkilenerek yetiştirilir. Muhafız olarak ya da savunma amacıyla kullanılan köpek, merdiven, iskele ve hendek gibi zor engellerin üstesinden gelecek şekilde eğitilir. Köpeğe eşyaları koruması, incitmeden insanlara saldırması, silah sesinden ürkmemesi, yabancıların verdiği yiyeceği reddetmesi, diğer hayvanların kışkırtmaları karşısında sinirlenmemesi ve uzun mesafeleri -40 km. kadar- koşabilmesi öğretilmelidir. çok iyi eğitilmiş bekçi köpekleri polis örgütlerinde kullanılır. Polisin kullandığı cinslerin çoğu, Alman shepherdi, Belçika shepherdi, DOBERMAN, Airedale, dev schnauzer, Rottweiler, bloodhound ve Labrador cinsi köpeklerdir. Eğitim bir yaşındayken başlar ve polis örgütünün hizmetine giren köpek, normal şartlarda 6 ile 7 yıl süren profesyonel hayatını bakıcısıyla birlikte geçirir.

Evlerde kullanılan bekçi köpekleri de okullarda eğitilir. Eğitim, köpeğin vereceği yanıta bağlı olarak dört aydan sekiz aya kadar sürebilir. Kuşkusuz temel davranış özellikleri için evde de eğitim yapılabilir. Evde verilen eğitim, havlamama, oturma, yatma, durma, öteki hayvanların peşinden koşmama, bir dostluk gösterisi de olsa eve gelenlerin üzerine sıçramama, çağrıya hemen karşılık verme, sadece yemek kabına konulan yiyeceği yeme gibi özellikleri kazandırmak için yapılır.

Köpek eğitimi sabır ve enerji ister. Eğitim sırasında köpeğe yüksek sesle bağırmamalı, vurmamalı ve baskı yapılmamalıdır. Köpek sahibinin emirlerini yerine getirmeyi bir oyun olarak görmelidir. Bu nedenle , eğitim sırasında ve özellikle bir emrin en iyi şekilde yerine getirilmesi halinde, köpek ödüllendirilmelidir. Yiyecek vererek ödüllendirmeden kaçınılması daha iyi olur. Aksi halde köpek bu ödülü ilerde bir başkasından da kabul edebilir.

Bazı işyeri avlularında, küçük fabrikalarda ve çiftliklerde eğitimsiz köpekleri, bekçi köpeği olarak kullanmak amacıyla zincire vurmak uygun değildir. Böyle bir uygulama hiç bir işe yaramayan huysuz ve mutsuz bir köpek elde etmekten başka bir sonuç vermez.

öte yandan, hırsızlar en ufak bir gürültüde havlamaya başlayan küçük köpeklerden korkarlar. Bu köpekler hırsızın gırtlağına ya da baldırına saldırmasalar da alarm verebilirler ve böyle bir durumda sakinleşmezler. Evin dışında bekleyen bir bekçi köpeğini ancak zehirleyerek ya da bir besin maddesine katılmış uyuşturucuyla etkisiz hale getirmek mümkündür
makale

Hiç yorum yok: