21 Ağustos 2008 Perşembe

YAVRU KÖPEKLERDE TUVALET EĞİTİMİ "CLIKER"

TUVALET EGITIMINDE CLICKER KULLANMAK
Cliker yüklenmis bir köpegi clikeri kullanarak istediginiz davranislarini pekistirebilir, isinizi kolaylastirabilirsiniz.
Köpek disarida istenilen yere çis veya kakasini yaparken bittigi an clikera basip ardindan yiyecegi verilerek davranisi pekistirilir. Ev içinde eger kafes kullaniliyorsa köpegin kafese alistirilma asamasinda cliker yararli olacaktir. Yukarida anlatildigi gibi köpegi kafesin içine girmesi için zorlamayin kafesin içerisine atilacak bir oyuncagi takip eden köpek kafesin içine girdigi an clikera basin clikerin sesini duyan köpek yiyecegi bekliyeceginden arkasindan elinizi kafese uzatarak yiyecegini verin. Bu islemi defalarca yaptiktan sonra köpek yiyecek almak için kafesin içine kendide girip çikmaya basliyacaktir her girisinde clikera basip yiyecegi verilmelidir. Köpek davranisi yeteri kadar uygulayip otomatiklestikten sonra artik buna bir cue "yerine" ekleyebilirsiniz. Köpek içeri girmek için kafese dogru giderken tam kafesin önüne geldigi zaman "yerine" denilip içeri girdigi an clikera basilip yiyecegi verilmelidir. Bu islemlerde yeteri kadar tekrar edilirse köpek kafesin yanindayken "yerine" denildigi zaman içeri girdigi görülür. Bu durumdada köpek içeri girdiginde clikera basip yiyecegi verin. Köpek yiyecegi almak için clik sesinden sonra kafesten çikmak isteyecek, sizin elinizi arayacaktir. Buna davranis iyice yer edene kadar devam edin. Daha sonra içerde kalis süresini uzatmak için "yerine" dedikten ve köpek içeri girdikten sonra clikera hemen basmayip 3-5 saniye bekleyin köpekde içeride davranisin bitmesi için clik sesini bekleyecektir. Clikera bastiktan sonra tekrar yiyecegi vererek bu sekilde yaptiklariniza devam edin ve giderek clickera basma süresini yavas yavas uzatin.

Sahibi sabah ise gidip aksam eve gelen ve gün boyunca evde yalniz kalan bir yavru köpege tuvalet egitimi vermek oldukça güçtür. Hatta bazi durumlarda imkansizdir. Böyle yavrularin egitimleri güçlesir ve çok uzun zaman alir. Devamli gözetim altinda bulundurulamayan yavrulara tuvalet egitimi verilmesi yukarida anlatildigi gibi köpegin yanlis yerlere tuvaletini yapmasi engellenemeyeceginden zordur.

MAKALE

Hiç yorum yok: