21 Ağustos 2008 Perşembe

KÖPEK SAĞLIĞI

KÖPEĞİNİZ HASTA MI?
Normalin dışındaki her davranış hastalık belirtisi olabilir. Bunları kısa kısa inceleyelim...

Tüylerin mat olması veya fazla tüy dökülmesi: Yanlış beslenme sonucu olabilir veya vitamin, amino asit noksanlığı, hormonal dengesizlik, iç parazit, karaciğer-böbrek hastalıkları, enfeksiyonlar buna sebep olmuş olabilir.

Tüy dökümü lokalse mantar veya dış parazitlerin (örnek: uyuz, pire), egzama ve pire alerjisinin göstergesi olabilir.

Kuru ve sıcak bir burun: Her zaman hastalık belirtisi olmamakla beraber, ateşinin yükseldiğini belli eder.

Hapşırma, öksürme, aşırı yutkunma veya öğürme: Boğaz ve gırtlak bölgesinde bir yabancı cismi, larenjit, farenjit, bronşit, üşütme veya bakteriyel-viral bir hastalığın başladığının sinyallerini verir.

Başın sürekli eğik durması veya sürekli kafa sallaması: Kulak yollarında bir iltihabın, kulağın içindeki yabancı cismin (örnek: pisi pisi otu) veya beyin rahatsızlığının göstergesidir.

Köpeğin arka tarafını yere sürtmesi: Parazit olabilir veya anal bezlerin iltihabi bir tıkanıklığı olabilir.

Rutin veteriner ziyaretlerinizde mutlaka anal bezlerin kontrolünü hekiminize hatırlatınız.

Kusma: Kusma tek başına bir hastalık değildir. Çok önemli bir hastalığın göstergesi olabilir. Mutlaka hekiminize danışın. Nadiren kusma ise midede biriken tüy ve yabancı cisimlerin vücuttan atılmasına yönelik doğal bir durum olabilir.

Dışkıdaki kan: Yabancı sivri bir cismin yutulduğunun veya kanlı ishal, gençlik hastalığı gibi öldürücü ve bulaşıcı hastalıklardan birinin göstergesi olabilir. Hiç zaman kaybetmeden hekiminize götürün.

Bu anlatılanlar en sık karşılaşılanlardır. Ani durum değişiklikleri daha tehlikelidir. Çünkü ani başlayan rahatsızlıklar, hiç istemeyeceğiniz şekilde çok ani ve kötü sonuçlanabilir (zehirlenmeler vs.)

Lütfen onları ihmal etmeyin...

Veteriner Hekim Özlem Banu Küçükoğlu

Hiç yorum yok: